CiFisfera

Hi ha molts autors que han escrit literatura fantàstica en català, però aquests autors són invisibles. O quan no són invisibles no són prou valorats precisament pel fet de fer literatura fantàstica.
Víctor Martínez-Gil,
“Aparicions del fantàstic en la literatura catalana”
(Festival MOT, 2015)
Solvetic

La unió fa la força

Qualsevol literatura normal d’un país normal necessita de la combinació d’una sèrie d’elements per reeixir: una llengua capaç, uns escriptors que hi creguin, unes editorials que hi apostin i un públic que la llegeixi. I també, en últim terme, una crítica que en parli amb coneixement de causa, rigor i sense paternalismes.

Avui dia, potser allà on la normalització del gènere fantàstic en català no ha tingut lloc encara de manera clara, ha estat en la tasca de reputació. Al món acadèmic sembla que encara li costa de reconèixer els gèneres no realistes. És cert que la tasca en aquest aspecte d’alguns professors universitaris i intel·lectuals és encomiable, però encara insuficient. Les universitats, les enciclopèdies, els grans mitjans de sempre… segueixen postergant el gènere fantàstic a una segona divisió de la literatura, o bé associada als joves o bé a un món marginal (el frikisme).

Internet i les xarxes socials són un excel·lent mitjà per connectar persones i compartir projectes. Però existeix el risc que el devassall d’informació de les xarxes sobrepassi la capacitat d’asumpció dels internautes, i es perdi. Per això ens va semblar aquell  25 de novembre de 2017, coincidint amb la celebració a Vilanova i la Geltrú de la I CatCON,  que un espai com aquest podia resultar útil a tota la CiFisfera catalana.

Un any després, el 25 de novembre de 2018, a les portes d’una nova Convenció, aquell Repositori es transforma en aquest ambiciós projecte, molt més gran, però amb la mateixa finalitat de crear una gran base de dades de tota la CiFiCAT que ajudi a assolir els reptes de la dignificació i difusió del gènere fantàstic.

Tots fem CiFiCAT!

Solvetic

Un lloc de llocs

El Repositori treballa des de la sindicació de continguts. Això vol dir que des d’aquí únicament concentrem i enllacem amb el lloc original. El projecte estimula la feina en equip i està obert a la col·laboració amb qualsevol altra persona, organisme o entitat amb interessos afins. Per això neix sota el paraigües de la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia, l’entitat sense ànim de lucre que aplega tots els aficionats catalans al gènere.

Actualment tenim sindicats els següents llocs:

  • Cròniques de Neopàtria. Blog de Fèlix Rabassa especialitzat en fantasia en llengua catalana.
  • El Biblionauta. Web col·lectiu dedicat a la literatura fantàstica en català administrat per Daniel Genís. 
  • Dreams o Elvex. Blog dedicat a les ressenyes de gènere fantàstic. Majoritàriament en castellà, però també en català.
  • Les males herbes. Sobre el gènere fantàstic en general. 
  • Especulacions d’un Neanderthal. Blog de Jordi Sellarès de ressenyes, diverses de literatura fantàstica en català.
  • La biblioteca del Kraken. El web degà de l'Eloi Puig, president de la SCCFF, sobre literatura fantàstica. En català i castellà.
  • Les rades grises. Ressenyes i notícies de Raül Maigí sobre literatura fantàstica, preferentment en català.
  • Llegendàrium. Web d'Arnau Folch sobre folklore català. També, esporàdicament dedicat a la literatura de gènere fantàstic.
  • Quimèric. Radiopodcast de fantàstic en general conduït per Karen Madrid i Alfons Mallol, que s'emet setmanalment a Ràdio Sabadell.
  • Rucs elèctrics. Blog on es recullen fitxes, ressenyes, curiositats... de tot allò relacionat amb el fantàstic en català.

El + nou

17 de Gener de 2019

Nacho Martí (Softcombat Barcelona): "No volem fer mal a ningú. Només ens agrada gaudir d'aquest esport"

Recrear lluites de tots els temps és possible amb el Softcombat. L’entitat Softcombat Barcelona porta aquesta disciplina esportiva a casa nostra, amb actes durant tot l’any oberts a tothom. Els descobrim amb un dels integrants de l’entitat, en Nacho Ma… [+]

Posted in CiFisfera, Quimèric | Comentaris tancats a Nacho Martí (Softcombat Barcelona): "No volem fer mal a ningú. Només ens agrada gaudir d'aquest esport"
 
16 de Gener de 2019

NORMAL (2016) – Warren Ellis

Autor: Warren Ellis Títol: Normal Editorial: Males Herbes Traductor: Ferran Ràfols Any: 2018 (2016) Pàgines: 180 ISBN: 9788494917004 Valoració: ★★★   En Warren Ellis només el coneixia com a guionista de còmics —d’alguns dels meus […]… [+]

Posted in CiFisfera, El Biblionauta | Tagged | Comentaris tancats a NORMAL (2016) – Warren Ellis
 
15 de Gener de 2019

Ressenya de “Foc i sang”, de George R. R. Martin

La cinquena i darrera novel·la fins ara de la saga de “Cançó de gel i foc”, de George R. R. Martin, “Dansa amb dracs”, va sortir al carrer fa gairebé vuit anys, el 12 de juliol de 2011 en el seu original en anglès i gairebé un any després, el 16 de ma… [+]

Posted in CiFisfera, Cròniques de Neopàtria | Comentaris tancats a Ressenya de “Foc i sang”, de George R. R. Martin
 

El Repositori online de la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia. T’acostem tota la literatura de ciència-ficció, fantasia i terror escrita en català a només un clic.

RSS
EMAIL
FACEBOOK
GOOGLE
TWITTER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Desenvolupat per ELECTROCRIST©

CiFiCAT © 2018 | Tots els drets reservats

Show Buttons
Hide Buttons
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial