Nov 22, 2018 0 Comments in CiFiCAT, CiFivers by

Avui donem per inaugurat oficialment el Repositori de la Societat Catalana de Ciència-ficció i fantasia (SCCFF)

Al llarg de quatre dies, el Repositori ha navegat en període de proves. Sense haver experimentat problemes notables, podem donar per inaugurat aquest nou espai de la Catosfera, que ve a engruixir els projectes existents sota el paraigües institucional de la SCCFF, al costat dels Premis Ictineu, les Tertúlies de Ciència-ficció i Fantasia en catala (les Ter-Cat) o la revista Catarsi.

Un Repositori és una base de dades, segons la Viquipèdia. En el nostre cas particular una gran base de dades de la ciència-ficció en català. Això és almenys el que ens proposem que sigui amb el temps. A grans trets, podem dir que es tracta d’un ambiciós projecte, que persegueix difondre i dignificar la literatura de gènere fantàstic en llengua catalana, a través de la sindicació de pàgines de referència i de la creació d’una gran base de dades d’obres, autors i premis de gènere en català. L’objectiu és que aquets continguts estiguin sempre a l’abast dels aficionats, de manera senzilla i, sobretot, gratuïta.

Al llarg d’aquests dies previs, a les xarxes, ja hem anat presentant el projecte, així com els 3 espais de què es composa:


 

El CiFivers. Es tracta del lloc en el qual ens farem ressò de les informacions relatives a la comunitat d’aficionats al fantàstic, és a dir a l’univers de la ciència-ficció i la fantasia en català, que, actualment, s’agrupa majoritàriament al voltant de la SCCFF. El CiFivers dona compte dels principals motors del gènere fantàstic a Catalunya, des d’un punt de vista associatiu. El projecte contempla concentrar en aquest espai tots els comunicats i anuncis d’esdeveniments i actes que apareguin a les xarxes de les entitats oficials més destacades, via sindicació de continguts. L’últim i més espectacular: l’anunci de la CatCON organitzada per la SCCFF i que se celebrarà aquest proper dissabte i diumenge a Vilanova i la Geltrú.

» Accés al CiFivers


 

La CiFisfera. Seguint l’exemple de la Catosfera, terme inventat per Toni Ibàñez el 2005 al seu blog ‘Tros de quòniam’ per referir-se al conjunt de blogs escrits en català, nosaltres hem encunyat el terme CiFisfera per a referir-nos al conjunt de blogs dedicats a la literatura de gènere fantàstic escrits en català i a la comunitat virtual que hi ha al seu voltant (el famós ‘fandom’)La idea és, a partir de la sindicació d’un grapat de mitjans, que el Repositori concentri i faci difusió dels canals més actius i prestigiosos que actualment toquen el gènere fantàstic, amb l’ànim de donar major rellevància a la seva feina i facilitar la recerca d’informació als aficionats.

Actualment tenim sindicats una dotzena de mitjans de referència a la CiFisfera, dels quals compartim els seus continguts: Cròniques de NeopàtriaEl BiblionautaDreamsof ElvexMales Herbes, Especulacions d’un NeanderthalLa Biblioteca del KrakenLes Rades Grises, LlegendàriumQuimèric RSRucs elèctrics.

» Accés a la CiFisfera


 

La CiFipèdia. Us heu fixat que sovint les enciclopèdies convencionals menystenen el gènere fantàstic i els seus autors? Que les històries de la literatura únicament aborden el Realisme com al gran moviment literari de postguerra? La CiFipèdia vol ser una gran enciclopèdia de la literatura fantàstica en llengua catalana, online, gratuïta i oberta a la participació de tothom. I que dignifiqui el gènere. Som conscients que es tracta d’un objectiu ambiciós, i precisament per això cal ordenar-lo. Ens hem proposat, doncs, començar pel començament: en primer lloc, els propers dies aniran apareixent les llistes dels principals premis literaris de gènere fantàstic en català. Encara que sembli estrany, no existia un únic espai on poder-los consultar tots. De moment, ja es poden consultar els Premis Ictineu, de la SCCFF. Seguirem per l’elaboració de fitxes, sintètiques però actualitzades i clares, de les principals obres de ciència-ficció, fantasia i terror escrites en llengua catalana. I ho farem començant per les primeres de totes, que són les més desconegudes i les que urgeix que siguin recuperades per al gran públic. De moment, també, ja es pot consultar la fitxa dels Homes artificials de Frederic Pujulà, considerada la primera novel·la de ciència-ficció en català de la història.

Crida

Per a dur a terme aquesta tasca fonamental i engrescadora (però enorme) ens cal l’ajuda de tothom, especialment d’editors familiaritzats en l’entorn wiki. Si et veus en cor d’allistar-te al nostre exèrict de bibliotecaris, envia’ns un correu sol·licitant que et registrem a la CiFipèdia i així poder començar a treballar, segons el pla previst.


» Accés a la CiFipèdia

Falta polir coses, i crear-ne moltes d’altres. Potser a la CatCON de dissabte i diumenge tindrem un moment per parlar-ne. Però certament, les bases estan posades i a partir d’aquí, la CiFipèdia (i la idea del Repositori CiFiCAT sencer) arribaran tan lluny com els propis aficionats catalans al gènere vulguin, ja que amb aquests instruments mai havia estat tan cert el nostre lema:

Tots fem la CiFiCAT!

Tags:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada